Son yıllarda ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon, ev satışlarındaki değerlemenin bozulması gibi durumlar ev kiralarında da değişkenliğe sebep olmuştur. Sonuç olarak birçok kiracının mağdur olmasının yanı sıra mağdur olan ev sahipleri de azımsanamayacak ölçüdedir. Dolayısıyla sorun yaşayan, mağdur olan ev sahipleri kiracı nasıl çıkarılır sorusunu ve hukuki olarak haklarını merak etmektedir. Kanalıcı Hukuk olarak bu noktada ev sahiplerinin merak ettiği sorulara hukuki yanıtları bu bilgi notunda sizler için derledik.
Kira hukukumuza göre kiracıyı tahliye edebilmek için bazı haklı sebepler bulunmaktadır. Bu sebepler şunlar olabilir:
Belirtmek gerekir ki, kira sözleşmesinin sonlandırılabilmesi için yasada düzenlenmiş haklı sebeplerin varlığı gerekmektedir. Aksi takdirde kiracı çıkarılamaz ve kira sözleşmesi süresi boyunca devam eder. Bu sebeplerle ilgili hükümler Türk Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır ve dikkatlice incelenmelidir. Kiracı tahliyesi davası için de belirli prosedürler ve mahkeme türleri bulunmaktadır. İki Haklı İhtar ile Tahliye ve Tek İhtar ile Tahliye gibi farklı yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemlerin ayrıntılarına dikkat edilmelidir.
Unutmayın ki kira sözleşmelerinin sona erdirilmesi hukuki süreçleri gerektirir ve bu süreçleri yasalara uygun bir şekilde yürütmek önemlidir.
Kiracı nasıl çıkarılır sorusunun yanıtını yukarıda vermiş olsak da kiracı tahliyesi hakkında bilinmesi gerekenler diğer detaylar mevcuttur. Bunlara kısaca değinelim. Kiracı tahliyesi, bildirim yoluyla veya dava yoluyla yapılabilir.
Kiracı tahliyesinin süresi, tahliye sebebine göre değişebilir. Bildirim yoluyla tahliyede, kiracının taşınmazı boşaltması için en az 30 günlük süre verilir. Dava yoluyla tahliyede ise, dava sonucunda mahkemenin karar vermesine kadar geçen süre de tahliye süresine dahil edilir.
Kiracı tahliyesi ile ilgili farklı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bunun sebebi her davanın kendi içerisindeki değişkenlere bağlı olarak farklı hukuki konulara yol açmasıdır. Böyle durumlarda veya kiracı tahliyesinde profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa Kanalıcı Hukuk size özenle yardımcı olacaktır. Ayrıca Instagram üzerinden bizi takip ederek hukuki içeriklerden anında haberdar olabilirsiniz.
Kira Tespit Davası Nedir ve Nasıl Açılır?
Avukat Mert Kanalıcı
Mert Kanalıcı, Kanalıcı Hukuk Bürosu’nun kurucusudur. 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nden onur derecesiyle mezun olduktan sonra İzmir Barosuna kayıtlı olarak avukatlık faaliyetlerini yürütmektedir. Kanalıcı Hukuk Bürosunu kurmadan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının avukatlığı görevini yürütmüştür.